Zmrazenie platov prerokuje NR SR v skrátenom legislatívnom konaní

16.11.2011 Celý región

Bratislava 16. novembra (TASR) - Poslanecká novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov sa v parlamente prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Schválila to dnes vláda SR.

Premiérka Iveta Radičová to odôvodnila možným vznikom značných hospodárskych škôd, keďže na základe pravidiel legislatívneho procesu nie je možné, aby tento návrh nadobudol účinnosť od 1. januára 2012.

\"Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu SR a stav verejných financií je potrebné, aby všetky inštitúcie a ústavní činitelia zodpovedne nakladali s prostriedkami štátneho rozpočtu. Z uvedeného dôvodu navrhujeme, aby sa v budúcom roku ústavným činiteľom nezvyšoval plat,\" konštatovala Radičová.

Tento návrh však rešpektuje uznesenie Ústavného súdu SR, ktorý stanovil, že nemožno siahať na platy sudcov. Na jeho základe sa v roku 2012 neuplatní súčasne platný spôsob úpravy platov poslancov Národnej rady (NR) SR. Vzorec výpočtu, ktorý závisí od hospodárenia štátu, presadil bývalý predseda NR SR a líder SaS Richard Sulík. Vo všeobecnosti patrí zákonodarcom plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve. Podľa mechanizmu schváleného vlani v decembri je jeho plat naviazaný aj na výšku deficitu verejných financií za predchádzajúci kalendárny rok.

Zmrazenie platov sa tak bude týkať aj prezidenta, ministrov, štátnych tajomníkov, generálneho prokurátora, predsedu či podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, keďže ich platy sa odvíjajú od výšky platov poslancov.
 

Vyberte región